17 november, best een speciale dag, eigenlijk. In 1944 wordt ene Danny De Vito geboren. In 2006 komt de PS3 op de markt. In 2020 lanceer ik, samen met mijn boezemvriend Thomas Smolders, Hartstikke.
Met Hartstikke willen we inspelen op ons gevoel. Het gevoel dat klanten, vooral in de tech-sector, nood hebben aan een nieuw soort partnership: een klein team dat hen begrijpt en mét hen kan samenwerken. Hartstikke kan die partner zijn.
We willen opvallend werk maken, dat uitblinkt in z’n eenvoud. Want da’s onze premise: we leggen moeilijke dingen makkelijk uit. We zien al te vaak hoe creatief werk een simpele boodschap net complexer maakt. Dat willen we niet. We willen merken of campagnes maken die makkelijk te begrijpen zijn en nét de juiste emotionele snaren raken.
We noemen onszelf ook wel een ‘creatief bureau voor het digital tijdperk’. Nu weten we ook wel dat een ‘digitaal bureau’ anno 2020 niks uniek is. Voor ons draait het digitale aspect echter niet om kanalen, maar om de mindset om digital-first te denken en te ontwerpen, zonder bepaalde kanalen uit te sluiten (niet toevallig wonnen we onze eerste prijs met een printcampagne in De Standaard). De mindset om, bijgestaan door nieuwe tools als Figma, samen met de klant merken te bouwen die makkelijk te gebruiken en onderhouden zijn.
Oh ja, vanwaar die naam? Best simpel. Thomas en ik delen een voorliefde voor Nederland, en in uitbreiding de Nederlandse taal én Nederlands design (we bewonderen bureau’s als Momkai en Vruchtvlees). We wisten dus al heel snel dat we een korte, Nederlandstalige naam wilden. Niet veel later viel ‘Hartstikke’ tijdens één van onze brainstorms. De eerste Google hit leerde ons dit:
Hartstikke betekende aanvankelijk ‘door een steek in het hart’; het werd oorspronkelijk geschreven als hartsteke. Vroeger kon hartstikke/hartsteke dan ook alleen maar gebruikt worden in combinatie met dood: hartstikke dood betekende ‘gedood door een steek (bijvoorbeeld een dolksteek) in het hart’. Later ging hartstikke dood ‘plotseling dood’ betekenen: ‘net zo abrupt van het leven beroofd als iemand die een doodsteek in het hart gekregen heeft’. En nog later werd hartstikke een ‘gewoon’ bijwoord van graad met de betekenis ‘helemaal, heel erg’. En zo kunnen we nu spreken van een hartstikke mooi gebouw en hartstikke bedankt.
Voila, beslist. De URL was vrij, de social handle ook. Soms hoeft het allemaal niet zo lang te duren.
We hebben er hartstikke veel zin in.